Pretzels

Idag har jag bakat pretzels till vårt musikquiz för ettorna som går av stapeln nu på onsdag.
Pretzels förknippas mest med tyskland och stora ölsejdlar och är en salt kringla

Lite krångligt att göra, men helt klart värt besväret!




Till 10 stora eller 20 små pretzels behöver du
  • 1 pkt jäst
  • 1 tsk socker
  • 3 dl vatten, 37 grader C
  • ca 8 dl vetemjöl special
  • 1 msk salt
Till kokning
  • 150 g bikarbonat
Till pensling
  • 1 uppvispad äggvita
  • 3-4 msk grovt havssalt

Lös upp jästen i lite av vattnet tillsammans med sockret. Tillsätt resten av vattnet, saltet och mjölet, knåda degen smidig i 10 min. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i en timme.

Ta upp degen och knåda igenom den. Dela degen i 10 eller 20 bitar. Rulla varje bit till en lång sträng. 50-60 cm för de stora kringlorna och 30-40 cm för de mindre kringlorna.

Forma kringlorna genom att korsa ändarna, vrida ett varv och trycka fast dem på mittbiten. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa i ca 20 min.

Värm ugnen till 220 grader C

Koka upp 2 liter vatten i en rymlig kastrull tillsammans med bikarbonaten. Lägg i några kringlor i taget, vänd dem efter 30 sekunder och låt dem koka ytterligare 30 sekunder.
Ta upp dem med hålslev och låt rinna av på en ren handuk, för sen över dem till ett bakplåtspapper.

Pensla med uppvispad äggvita och strö över lite salt. Grädda dem bruna mitt i ugnen, 25 minuter för de stora och ca 15 mintuter för de små.

Låt kringlorna svalna på galler.

Serveras med fördel till en god öl!

Puss på er!

Kommentarer
Postat av: Anna

wah så gott :D

2010-05-03 @ 22:39:10
URL: http://annaahellgren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0