Spinning!

I fredags fick jag äntligen min slända - så ni kan ju gissa vad jag har gjort i helgen!

Det tog ett tag innan jag fick känsla för tekniken och vilken tjocklek som passade bra att spinna. Min slända är från Kunderts och väger 36 gram. Den är gjord i Blue Denim Pine och valnöt. Jag har köpt den på Spinspiration




Kommentarer
Postat av: The Knitting Seaman

Om du vill spinna riktigt tunnt garn är det enklare att använda en lättare slända. Men det går att spinna tunnt på en 36-grammare också. Och de där tre grammen som skiljer min och din är en marginell skillnad i det här fallet.



Hur länge har du spunnit?

2010-11-24 @ 22:14:23
URL: http://theknittingseaman.blogspot.com
Postat av: The Knitting Seaman

Vanligaste "misstaget" man gör som nybörjare är att man håller fingrarna för tätt när man ska dra ut fiber. Det är lätt att det blir ojämnt och tjockt om man inte håller lite avstånd på fingrarna. Hur mycket fibern ska dras ut beror på vilken typ av fiber du har. (Alla fibrer är olika.)



Sätt fingrarna tätt på fibern och försök dra isär den. Går det inte, flyttar du fingrarna lite till och för ett nytt försök. Fortsätt tills fibern börjar ge med sig. Då ser du hur långt isär du har fingrarna. Låt säga att fibern ger med sig när du har 10 cm mellan fingrarna. För att få en relativt jämn tråd ska du sedan ha fingrarna ca 10 cm ifrån varandra när du drar ut fibern när du spinner. (Eftersom det är vid 10 cm fibern ger med sig.)



Här har du några klipp som jag tycker är bra. I stort sett allt med Megan LaCore är värt att se på, hon är tydlig när hon förklarar.



http://www.youtube.com/watch?v=7gXTWgMeMgI&feature=related



http://www.youtube.com/watch?v=Us0nk_ryMDI&feature=related



Jag tror att din slända har en bra vikt nu i början. Jag gillar min Kunderts starkt. Faktum är att det är den enda jag har :) Det räcker liksom med den för mig. Än så länge. (Men jag skulle nog vilja ha en tyngre för att plajja på)



Spolen jag har garnet på tillhör min spinnrock. Jag skulle inte rekommendera dig att köpa en sån spole om du inte har en rock, för de kostar typ 200 kronor styck. Själv använder jag toapappsrullar för att vira upp garn på. Har du en wool winder kan du sätta toarullen på den och snurra upp garnet.



Mejla gärna om du har fler frågor.



-=Elin

2010-11-25 @ 11:32:33
URL: http://theknittingseaman.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0