"Let them eat cake!"

Sa hon verkligen så, Marie Antoinette?


Vår sista dag i Frankrike hade jag och Isa en hel dag på Versailles. Vi besökte både slottet, som är gratis att besöka för oss under 25, och trädgården, som kostade 6 euro att besöka för studenter.

Det tar ett tag att ta sig från Paris till Versailles, men det kostar inte så mycket trots att man måste ta sig några zoner utanför Paris centrum. Man tar sig snabbast dit med RER och köper en tur-retur biljett för ca 10 euro på närmaste station. Sen får man en liten kort promenad från stationen till slottet när man kommit fram. Det är lätt att hitta, bara att följa folkströmmen.

Jag kan verkligen rekommendera att åka dit så att man är där när de öppnar, klockan åtta, eller senast nio - halv tio. Då slipper man köa så länge och det är inte allt för mycket folk i slottet, då är det lättare att fotografera och få se allt utan att tränga sig fram hela tiden. Utan kostnad får man låna en audioguide i slottet, genom att knappa in olika nummer kan man sen lyssna på en liten historia om varje rum.

Så nu vankas det inte en utan två bildbomber från Versailles, en från slottet och en från trädgården!
Versailles är verkligen ett fantastiskt ställe!
Värt att besöka inte enbart för att titta på arkitekturen, inredningen och konstsamlingarna, men för att uppleva en bit historia. Att se sängen där Marie Antoinette sov, bilden ovan är på henens sänghimmel. Skrivbordet i rummet där Solkungen träffade sina närmaste män och fattade beslut. Man kunde nästan höra det frasande tyget i de luxuösa 1700-tals klänningar.

Om ni har vägarna förbi Paris, så är Versailles verkligen värt både pengarna och tiden.

Ta med picknick och sätt er och fika någonstans vid en fontän eller damm i trädgården när ni sett klart på slottet. Njut av de musiksatta fontänspelen och ta en roddtur på en av de större dammarna. Njut och känn de historiska anspelningarna!

Puss på er!


Kommentarer
Postat av: Anonym

JA JA JA. Versailles alltså... Det var min favorit i Paris förra våren. Verkligen fantastiskt! Jag är ju usel på historia, men mindes lite av historien (och filmen) om Marie Antoinette, och när man ser överdådet förvånas man inte längre över alla berättelser om hur tokiga de blev.Jag har ett antal bilder därifrån, varav flera typ identiska med dina :) Antar att alla fotar ungefär samma... Fina minnen!

2010-08-10 @ 17:52:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0