Avslutningscupcakes

Cupcakes bakade till vår avslutningsfest, om en vecka sprids klassen för vinden då vi ska jobba, skriva examensarbete och gud vette allt. Jag blir kvar i Mariestad och jobbar samt skriver exjobb.

Det är cupcakes med vit choklad, mörk choklad, mandel och cream cheese frostingFrökraft och växthusmys

Idag har vi varit i växthuset och ympat gamla, i stort sätt unika äppelsorter.
Jag passade på att mysa lite med mina fröplantor, klappa lite på dem, dysa dem och uppmuntra dem till att växa. Jag klippte även ner mina pelargoner som står i växthuset på vinterförvaring och satte sticklingar av det jag klippte av.

Det är verkligen häftigt att se hur fröna bryter fram genom jordytan, att det fungerar liksom!De framträngande basilikaplantorna har skapat ett smärre jordskred i frölådan..Sparrisfröna har bildat en liten sparris skog, visste ni att om man inte skördar sparrisen växer de upp och blir sådana här sparrisgranar fast 1-2 meter höga..Fikonträdet frodas med både fikon och blad, ser fram emot att mumsa fikon i växthuset på jobbet i sommar..


Morgonhemlis..

Jag har en liten hemlighet, en sånn som ingen vet...
När alla sover sin sista halvtimmen på morgonen innan väckarklockan ringer sitter jag redan vid spinnrocken och spinner.
En extra halvtimme på rocken kan vara bra, om man vill spinna så tunnt garn som ja'..
Sommargarn

I helgen var jag hos mamma och pappa i Skåne. Jag, mamma och svägerska Johanna passade på att ta en tur till vår närmaste garnaffär. Där var det visst en hel del rea så vi passade på att handla en del alla tre.

Jag köpte fyra nystan Katia Colibri i en vackert pärlgrå färg, de ska användas till att sticka en slags luftig sommarklänning, om allt går som det ska det vill säga. Garnet varierar i tjocklek vilket ger roliga effekter i det stickade resultatet. Klänningen ska bli av en typ som får bäras över ett längre linne eller liknande.

Jag köpte även mönster till en supersnygg, mönstrad mössa. Ska nog sticka den i köttfärsgarnet i sällskap med något grått eller svart tror jag minsann..
Mer från Nordiska Trädgårdar

Här kommer mera vackert från trädgårdsmässan i Älvsjö.
Det var mycket ljusrosa, violett och gult.
Rosor, tulpaner och ranunkel och amaryllis.Bonsaiträd hos Svenska Bonsai Sällskapet, japansklönn och vitblommande körsbärDrottningsholms slottsträdgårdTill vänster - blomsterarrangemang hos Drottingholmsträdgårdar, till höger har en floristutbilning gjort en klänningskreation åt Lady GagaBidrag i balkongtävlingenBidrag i balkongtävlingenDet var nog allt för årets mässa, jag är säker på att jag kommer tillbaka, om inte för annat så för att mingla med gamla och nya DaCapo elever. Jag hoppas att klassen har det bra i montern!
Nordiska Trädgårdar

Här kommer det lite härliga bilder från Nordiska trädgårdar på Älvsjömässan i Stockholm!
Det blir före och efterbilder i montern, kramar med Bosse Rappne, rosor i Drottingholms monter, mäktiga paviljonger och hårt arbetande DaCapo-elever!Montern före den drabbades av min och Lindas vrede!Lite färg på platsMålar loggan på platsBilderna kom på platsoch sen..TADAAA! Efter en del bärande, flyttande och fixande var Hantverkskolan DaCapos monter färdig!Ulriksdals slottsträdgård hade montern mitt emot oss och jag passade på att gå och kela lite med Bosse Rappne när han var i montern!

Fler härliga bilder kommer i ett senare inlägg!

Köttfärsgarn och Död Duva

Hos Elin färgade jag även mitt sländspunna garn.

Inspirerad av Duva ville jag göra något i samma färgställning, vilket jag lyckades med fram tills efter att jag hade micrat garnet - då det gråa tagit över. Eftersom färgerna blev väldigt dova och allt det gröna nästan försvann  helt - uppätit av det grå - så fick de två härvorna heta Död Duva.

Sen ville jag göra något rött (det skulle blivit en present tänkte jag men det blev så himla snyggt att jag tänker behålla det för mig själv för all framtid). Så det färgades med rött och bordeaux och fick väldigt starka, klara färger.
Det fick heta Köttfärsgarnet eftersom det såg precis ut som en paket vakumförpackad köttfärs när det låg inslaget i plastfolie i väntan på sin tur i micron!Ni kan se varifrån Köttfärsgarnet fick sitt namn va..:)

Om det är någon som mot all förmodan befinner sig i Stockholm i helgen istället för på  SIV på Grötö så tycker jag att ni bör passa på att besöka trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö och hälsa på mig i monter 16:34!

Handfärgade topsband

Så, då kommer det lite bilder på topsbanden jag färgade hos Elin i lördags under vår stickfrukost.

Jag färgade två corridale-topsband, samt fyra härvor av mitt handkardade, handspunna garn. Söta Elin lät mig botanisera bland alla hennes färger och var sådär underbart frikostig som hon alltid är. En del blev riktigt bra - som köttfärsgarnet - en del färger fick oss att klia oss i huvudet och undra vad tusan som hände här.
Men jag är i alla fall hur nöjd som helst och ser fram emot att sticka och spinna av mina handfärgade läckerbitar!Färgning pågår, till höger hänger topsbanden på tork i Elins badrum. Det är superbra att ha vänner som Elin som bara låter en komma och kladda med färg i ders hemtrevliga kök. Som visar, fixar, tvättar och har sig så att man själv bara får hålla på med det roliga..
Och som Eddy som hejar på!Flätade topsband efter att de torkat. Blue for two till vänster och Pink Grape till vänster!Blue for two ligger och myser på en hög handfärgad, handspunna garner på hedersplatsen i bokhyllan.Lika så gör Pink Grape, jag tror att hon är en riktig dam, lite fin i kanten sådär. Hon kommer att göra underverk en dag..


Funny face on a train

På väg till Älvsjö Trädgårdsmässa, vi låter bilderna tala för sig själv..
My number one!

Här är den - the one, the only - my number one!

Min första kofta alltså, för er som inte hängde  med i svängarna.
Jag har kravlat mig upp och koftskräcksträsket, och det var på tiden.

Den här skönheten är stickad i 530 gram Drops Classic Alpacka, mönstret är från Drops 118, mönser 12.

Tack Elin för att du förevigade den med kameran!


Världsbästa stickfrukosten!

Klockan är 23.41, jag har åkt tåg och buss i tre timmar, jag är dödstrött, jag ska upp och tvätta klockan sju imorgon bitti och grannarna har fest.

Det här låter kanske inte så idealt för att göra mig på gott humör, men trot eller ej så är jag glad som en lärka och måste tala om att jag har haft det bästa stickfrukosten hemma hos Elin tillsammans med Eddy!

Vi har ätit frukost, fått överta finfint garn som Elin (den tokan) tänkt kasta bort, Eddy har fått sin första närkontakt med en spinnrock - och jag med ull, och garnfärgning. Vi har lagat böngryta, stickat, härvat, pratat mönster, fotat min nya kofta som också är min första (jag är för övrigt skitnöjd och skitstolt över den (och jag brukar inte använda sådana ord)), muttrat och funderat över färger som inte blev vad de borde och hoppat högt av glädje över de som blev bätre äm väntat.

Vi började klockan tio imorse och jag gick därifrån klockan sju ikväll. Det är så en riktig stickfrukost går till!

Några snabba smakprov över dagens innehåll

30 grader?

Igår visade min termometer på 30 grader på balkongen, förstår 30 garder!?
Jag hämtade genast dynorna till utemöblerna, svepte in benen i en filt och satte mig att fästa trådar på senaste stickprojektet.


Mina blommande orkidéer gjorde sig fina i kvällssolen


Navajoplyad Duva

Nu är Duva färdig, hon är navajoplyad för att hon skulle få behålla sina vackra färgskiftningar.
Jag tror att Duva i sällskap med grå gotlandsull sak få bli en kofta någon gång i framtiden!

Nu ska jag sätta tänderna i mitt topsband merino/silke i galet rosa färg, jag hoppas att den kommer att bli lika läcker som den ser ut!


Ullälskaren

Jag har börjat undra om det är jag eller Muffin som tycker mest om ull..

Jag fick fin ull av finElin som skulle tvättas och torkas och sorteras innan den var redo för kardning.
Så medans ullen torkade på en handduk hjälpte Muffin den att torka med hjälp av sin kroppsvärme medans han myser i den.

Brisa

Nu är min första härva från Kerstin färdig. Härvan går i olika turkosa nyanser och har fått namnet Brisa.

Brisa väger 100 gram, är tvåtrådig och 255 meter lång!

Brisa är ljusare än vad hon framstår som på bilden.

Brisa och jag tackar för alla fina kommentarer och hälsningar till följd av min mormors bortgång, det värmer att ni bryr er om att skriva några tröstande rader!


Min mormor blev en ängel idag

Ikväll ringde pappa och berättade att det var slut. Mormor har länge kämpat mot både MS och Parkinson, idag fick hon äntligen vila.

Jag minns alla de dagar jag stod på en pall i ett av växthusen med en tvättbalja jord och fyllde krukor som mormor duttade sticklingar i, ibland sallatsplantor, ibland tagetes. Lycka var när man hittade lerklumpar i jorden som jag kunde tvätta, torka i mormor och morfars ugn och måla.
Det var ju viktigt att jag lärde mig det där med att fylla jord i krukor så att jag kunde ta över verksamheten när jag blev stor.

Jag minns att jag alltid försökte locka mormor till att hon nog behövde en liter mjölk, så att jag fick gå och handla till henne och belönas med en karamellask. Helst Emser eller Viol. Jag minns hur fanscinerad jag var över att mormor kunde handla utan att betala, hon behövde bara skriva i den svarta boken tanten i kassan hade.

Jag minns favoritkakorna vi brukade baka från recept ur mormors handskrivna bok, den som min mamma ritat teckningar i när hon själv var liten. De bästa kakorna var de skurna syltkakorna med topping av smält smör, kokos och socker. Hade jag tur blev det lite över som jag fick äta med sked.

Jag minns hur stolt jag var när jag fick hjälpa mormor hämta grönsaker ur bastun, som var omvandlad till kylrum, väga och ta betalt av kunder som kom och handlade grönsaker och blommor.

Jag minns hur vi plockade jordgubbar i landet, vilket mest gick ut på att stoppa så många jordgubbar som möjligt i munnen och så få som möjligt i den för övningen avsedda skålen.

Jag minns när mormor maskade av min allra första halsduk när jag var 11 år och sen tröstade mig när jag grät för att den var så ful.

Jag minns alla de gånger vi bakade pepparkakor hos mormor och att jag inte kunde förstå att hon tyckte det var tråkigt att välja olika figurer och former utan ville att det skulle gå så snabbt som möjligt.

Jag minns alla de gånger jag stod bredvid mormor och torkade besticken när hon diskade efter maten, och morfar som alltid la sig på soffan och sov efter maten.

Jag minns den gången jag sa till henne att jag minsann var allergisk mot banan för att slippa äta den äckliga frukten, och hur mormor ringde upprörd till mamma och frågade varför det inte talat om att ungen är allergisk mot banan.

Jag minns hur mormor alltid sa "Oj, hoppsan, så får man visst inte säga" om hon någon gång råkade få ur sig ett litet snällt svärord.

Jag minns de stunder vi satt tätt tillsammans i målarrummet och målade äggkoppar, tallrikar och tomtar. Hur jag försökte härma mormors vana rörelser med spateln och penseln.

Jag minns alla skattjakter i mormors och morfars sekretärer, byråer, skrymseln och vrår, och mammas suckar varje gång vi kom hem med nya fynd från våra utgrävningar.

Jag minns när jag sa till mormor "när jag blir stor, då ska jag ha en häst". Mormor tyckte inte att det lät som en bra idé, varpå hon fick höra att det behövde hon inte bry sig om "för när jag är stor, då är du död"

Nu är jag stor och min mormor blev en ängel idag.
Jag har ingen häst, men jag har 1001 lyckliga minnen tillsammans med min mormor.
Duva

Den färgade corriedlaeullen som kom med Kerstin var från Spinspirations månadsklubb i färgen Duva.
Den ser helt underbar ut på spolen, jag spinner den ganska tjockt och mjukt för att navajoplaya den när den entrådiga är färdig.


Vår på Botan

En riktigt isande onsdag förra veckan traskade jag från Majorna til Botan för att se om det fanns något fotograferingsvärt. Det fanns det - i butiken..
Tänk när det börjar blomma såhär vackert i trädgårdarna!Kerstin den Fantastiska

Så heter hon, efter min fantastiska mormor, min nya Ashford Traditional Spinningwheel! Hon flyttade in hos mig i går eftermiddag och hela eftermiddagen och kvällen ägnade vi åt varandra och vår gemensamma passion - att spinna!
Fina Jennie som var Kerstin den Fantstiskas förre ägare, då kanske under annat namn, var söt och skickade även med ett topsband, färgad Corriedale ull så att Kerstin inte skulle vara så ensam i färden från Luleå till Mariestad.IN English - Kerstin the Amazing is the name of my new Ashford Traditional Spinningwheel. She moved in with me yesterday afternoon, and the whole afternoon and evening we spend together doing what we like best - spinning yarn!


Med näsan i ullen

I förra veckan fick jag den sista leveransen från Spinspiration innan de la ner, roligt men lite vemodigt.

Det blev 200 gram merino i rosa/aubergine/crazylila och 150 gram merino-silke i carzyrosa. Jag har inga planer för vad jag ska sticka av det i framtiden, men jag hittar säkert på något!

Antal besökare sedan 110302
Antal besökare online

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden Obotlig stickerska, notorisk spinnerska, pysselmaja och växtnörd numera boende i Nederländerna där jag arbetar på den ekologiska plantskolan Kwekerij de Hessenhof!

Incurable knitter, notorious spinner and a nerd for everyting that grows! Nowadays living in the Netherlands where I work at the organic nursery Kwekerij de Hessenhof

Anna

RSS 2.0