Sock-a-long nr 2

Såhär ser de ut, de nya sockarna i vår sock-a-long som jag har valt ut. Det är kablar till höger och till vänster så flätstickan går varm. Det är inget mönster som lämpar sig för stickfikor så det blir nog till att sitta hemma i soffan och knåpa med det. Kanske med den nya ljudboken jag fick i födelsedagspresent..
Kalas!

I lördags firade jag min 23-års dag med vardagsrumspicknick i Göteborg. Vi var en liten men naggande god skara med en blandning av barndomsvänner, gymnasiekamrater och nyfunna Göteborgare.

Vi åt kladdkaka med limemarinerade jordgubbar och grädde, chocolatechip cookies med mandel och Elsas sommarkaka med äpple. Jag kom mig inte för att fotografera härligheterna innan mina fina gäster satte tänderna i det.
Vi blev alla mycket mätta redan efter kladdkakan och åt bara sparsamt av övriga godsaker så det blev en hel del kvar. För mig var det i alla fall en fantastisk födelsedag och jag tror att alla hade väldigt trevligt.

Jag fick också en hel massa överfina presenter - rosévin, garn, topsband, burkar, muffinsformar, ljudbok och en jordgubbsnyckelring.

Självklart stickades det en helt del både innan och efter kalasets början och slut. Eddy och Elin kom lite innan för att sticka och göra stickmarkörer och Eddy stannade en stund för att hålla mig sticksällskap innan hon begav sig till sitt säkerhetande jobb.

Ett stort tack för att ni gjorde min födelsedag så fin!
Fabulous socks!

Sock-a-longens första sockor var idag samlade i kollektivet, snygga som få allihopa! Det är roligt att se hur olika tre par sockor kan bli trots att de är stickade efter exakt samma mönster. Våra är stickade av olika garn, i olika färg, med olika långa skaft och olika varianter av avmaskningar. Grymt bra helt enkelt!

Idag påbörjades även nästa sock-a-long som är deluxe-flätstickade sockar, flätstickan går varm! Den här gången har vi helt plötsligt valt en ganska lik färgskala, men lugna jordtoner. Lite svårare mönster, men det är gott med utmaning!Fabulous socks on fabulous people.

Tack Maria som fotade!

Kurbitsmössa in the making

I väntan på att sätta stickorna i nästa sock-a-long som är ett par flätsockar valda av moi, så stickar jag på en kurbitsmössa som jag köpte mönster till tidigare i vår. Jag stickar den av mitt Blue for Two handspunna garn samt ett ljus grått ullgarn av okänd härkomst som jag har fått av Elin.

Mönstret är lätt att följa och jag ser verkligen fram emot att använda mössan när det går mot kallare tider. Men jag hoppas att det dröjer såklart!
Födelsedag och blåblå sockar!

Idag är det min 23 års dag!
Den har jag firat med att bli grattad av sötmamma och sötpappa per telefon imorse med ett löfte om paket som väntade hemma samt en slant på kontot som nog blir en god middag för mig och prinsPhilip på någon indisk restaurang i Göteborg i helgen - om han kan slita sig från tentaplugget det vill säga. Det har också firats med söta grattis sms och en halv miljon grattisar på facebook. Det har firats med en söt blombukett från min ena klasskamrat och en miljövänlig tvål med stjänfruktsdoft från min andra klasskamrat - jag har för tillfället bara två, och de lämnar mig i juni! Sedan firade jag med att bjuda mina två klasskamrater på fika för en slant som kom med ett grattiskort från sötfarmor redan igår.
Det har också firats med att mina nyfärgade sockar har torkat och provats.

Det har dessutom firats med att jag har fått ett jobb till, på världens underbaraste handelsträdgård. Så nu är det 150 % som gäller sommaren igenom!

Sist men inte minst firades det med att jag åt en god gazpacho och Muffin lite extra lyxig kattmat - kokt lax i bachamelsås (på burk).Sockarna är färgade i två färgbad med olika färgkoncentration, för att göra dem lite flammiga. Därför syns det ursprungliga garnets färgskiftningar tydligare i vissa partier. Jag är helnöjd!Kardaren

Idag under sticktrojkanens möte fick jag även låna Elins kardmaskin, snäll som den lilla sötan hon är! Med den har jag jobbat på med att karda finullen som jag fått av just Elin. Jag blandar den med silke för att göra det kommande garnet lite intressantare. Jag har både chokladbrun-nästan svart ull och kolabrun, jag har sorterat dem var för sig så att kardfloren blir i två olika färger.

I nuläget har jag inga planer för vad som ska stickas av det hela, jag får se hur garnet blir först. De kolabruna lockarna blev väldigt korta eftersom det var så mycket blekt i topparna som behövde klippas bort, men de chokladbruna är väldigt långa och kommer nog att bli ett bra garn av.

Elin hade även med sig några pelargonsticklingar och lite ullprover, jag hoppas att sticklingarna tar sig! Jag har ganska många pellisar nu, vet inte vad alla är för något eftersom att jag är en simpel, men ärlig, sticklingstjuv..Såhär lycklig var jag över att få låna Elins kardmaskin som hann gå till jobbet innan jag fångade henne på bild..och såhär glad var Eddy över att sticka på sin stickning som är hemlig så jag kan inte avslöja vad det är..

Falling in love sock-a-long

Nu är de klara, mina Fallin in Love socks, som stickades färdiga hemma hos Eddy idag när vår sticktrojkan hade en av våra härliga frukost-middag-fika-stickträffar.

Jag stickade mina som bekant i ett väldigt spräckligt garn för att eventuella fel skulle synas lite mindre...Men ni kan tro att de blev hur bra som helst. De ska således få sig ett färgdopp i Ashfordfärgernas marinblå nyans. Jag hoppas dock på att spräckligheten ska sitta kvar lite så att de ser lite flammiga ut.

När allas är färdiga ska vi ta en bild på alla tre så att ni får se hur olika sockar det kan bli av ett och samma mönster, vi ha tillexempel alla tre gjort olika avmaskningar och olika långa skaft.
Smilla - The happy yarn

Nu är ett nysta gladgarn klart! Garnet är spunnet av en tråd crazyrosa merino/silke, topsband köpt fårn spinspiration, samt en tråd bfl, bfl/silke och humbug, handfärgat under färgningskursen hos Lena för några veckor sedan. Den handfärgade tråden går såleden i turkost, grönt och lite lila.

Som sagt är ett nysta färdigt men jag måste spinna mer av det rosa samt spinna färdigt det handfärgade innan allt är klart! Garnet är tunt spunnit så jag tror att jag ska sticka mig en vackert, skir sjal av det när jag är färdig!

Garnet har fått namnet Smilla - the happy yarn, smilla som i smile ni vet:)


Muterade orkidé?

Idag när jag kikade närmare på en av mina orkidéer idag upptäckte jag att en av blommorna skiljde sig helt från de andra blommorna, både i färg och utseende.

Vad kan det vara tror ni, en mutation? Eller kan det vara så att orkidéer får ha- och honblommor? Som ni ser dess förökningsdelar helt annorlunda ut.Jag är så nyfiken på vad som har hänt!


Den är vår!

När det ser som mörkast ut kan det ske mirakler!
Jag och prinsPhilip har fått lägenhet! En trea på 75 kvm i Tynnered, Västra Frölunda, inflyttning i juli. Philip är fortfarande i skolan och har telefonen avstängd så jag kan inte meddela honom den goda nyheten men jag har smsat honom och hoppas på att han ser det så snart som möjlighet.Så, här ska vi bo, jag och min prins!


Man får väl ångra sig..

Härmed måst jag nog ta tillbaka allt ont jag sa om de däringa spetssockorna i förra inlägget..

Efter att ha kastat en snabb blick på mönstret i torsdagskväll trodde jag att jag skulle avlida. Men sen bestämde jag mig för att läsa noggrant och helt enkelt andas och inte panika till det och tänk så bra det gick! Med lite telefonassistans av Elin på short-row tån så gick det som en dans sedan!
Nu har båda sockorna fått vars en short-row häl och det är dags att börja sticka skaften.
Kanske kommer sockorna få sig en omgång i ett marinblått färgbad eftersom de trots allt blev så snygga..

Igår träffade jag en kompis från gymnasiet över en fika på Husaren. Vi hade inte setts på 3,5 år men det kändes som igår. Till min stora glädje bor och pluggar även hon i Göteborg så det kommer definitivt bli fler fikor när jag väl bosatt mig här.

En liten stunds stickmys hann jag med hemma hos Eddy innan det var dags för henne att bege sig till sitt säkerhetsarbete på Liseberg.Det var inte helt lätt att fota när jag sitter i sängen med PrinsPhilip tungt sovande bredvid mig i en 90 säng.
Både han jag och jag pratar en del i sömne och inatt har han berättat plotten i filmen "the Commander" för mig och att han såg den igår, mycket klart och tydligt. Sen bad jag honom lägga sig på mage för att han snarkade varpå han sa att "jag ska bara fallerallera, lalalala". Vi har ganska roliga inspelningar på Sleep Talk-appen när vi pratar i sömne med varandra, knasiagre kan det knappast bli.


Sock-a-long

Då var det visst dags för vår stickmaffia att ha vår egna socka-a-long. Det är alltså jag, Elin och Eddy som ska ska sticka tre par olika sockar tillsammans så att vi kan få support av varandra och se hur fint och olika det kan bli.

Eddy fick välja första mönstret och hon valde "Falling in love socks", mönsterstickade sockar med hålmönstrade hjärtan och så lite flätor på det. Det kommer sannerligen att bli en utmaning för mig som helst inte stickar efter mönster, än mindre spetsmönster, och än mindre på engelska. Det blir mitt första försök till att sticka efter ett engelskt mönster. Alla säger att det är mycket lättare för att deras termer är mer logiska. Så må det vara, men jag måste ju ändå lära mig vad allt betyder först. Du att jag har mina eminenta och välförstående vänner till hjälp.

Eftersom jag har gett mig lite ull och garnstopp tills jag har stickat upp det mesta av stashet så blev min plan såhär - jag är dålig på mönsterstickning, jag hatar att repa upp OCH jag har många nystan multifärgade sockgarner hemma. Så vad göra - jo, jag stickar såklart i ett av dessa multifärgade garner, mönstret kommer inte komma fram lika tydligt, men det kommer inte heller felen göra:DEfter att precis ha kikat på mönster kan jag säga att jag inte fattar ett skit och att det inte kommer gå vägen över huvudtaget.
Okej, jag överdrev visst lite där. Efter att verkligen ha läst och fått lite telefonsupport från Elin så har jag nu stickat båda tårna med en respektiva två repetitioner!Backsippa och kattfot

Just nu blommar det som allra mest i stenpartiträdgården på jobbet. Mängder av backsippor i alla färger, kattfot, vildtulpaner, fjällsippor, olika ärtväxter. Många av lökväxterna är redan överblommade.

Jag tog med mig kameran till jobbet igår och hann ta några få kort innan kameran talade om att den ville ha mer batteri..Pulsatilla vulgaris i morgonljusetNågra är redan överblommadeKattfoten myser tillsammans med hammarbytarlök i morgonsolen..

Det gäller att ta sig tid till att titta och verkligen se. Det blir lätt att det bara blir ett jobb och att jag glömmer bort att njuta av alla växter jag har runt omkring mig. Nu är batteriet laddat så imorgon blir det en mer ingående fotostund!


The arrival

Idag väntade en avi till ett rekommenderat brev på mig när jag kom hem från jobbet så jag hoppade på hojen och trampade iväg.Det lilla vältejpade paket jag fick i handen var poststämplat i Indien och jag fick således genast mina misstankar..Inuti väntade ett bubblerap - paket med ännu mera tejp märkt - Knit Pro, mysteriet tätnar, får ni några aningar?Just det, mina nya knitpro - stickor som jag fått skickat till mig från Indien. Varför kan ni läsa om här och här!På denna bild syns tydligt skillnaden på mina gamla och nya stickor, ni ser hur de är betydligt kortare och trubbigare. En av de gamla är till och med kortare än den andra! Nu hoppas jag på att dessa nya håller bättre. De gamla ska få åka på utflykt till Indien!
Fem månader

I snart fem månader har jag och min älskade prinsPhilip varit särbo istället för sambo på grund av vår studiesituation.
Philip pluggar till sitt drömyrke i Göteborg och jag har snart tagit en fil.kand i trädgårdsmästeri och trädgårdsdesign i Mariestad.

Det är oftast inte särskilt roligt att vara särbo. I början var känslan nästan som om att jag hade blivit lämnad för någon annan, eller snarare något annat - läkarutbildningen, känslan av att vara övergiven var totalt. Det gick som tur var över.
Men att pendla är stressande, tågtider ska passas, saker ska tas med och helgen måste ofta planeras in i minsta detalj. Ibland fungerar det bara inte, det är svårt att hitta qualitytime tillsammans.
Men har man bara helgen tillsammans och de få dagarna försvinner så har man helt plötsligt knappt träffats på en månad.
Det är så ofta jag gör saker som jag önskar jag fick dela med prinsPhilip. Som i helgen när jag satt i gästhamnen i solen och åt hemgjord italienskglass. Jättegott, men hur kul var det att göra ensam..

Men ljuset i tunneln kan nu skymtas. Det har gått nästan fem månader sedan Philip flyttade och det är således cirka fem månader till jag får flytta till honom och bli sambo igen. I sommar får jag leka sambo i nästan två månader under juli-augusti vilket jag ser fram emot lika mycket som jag fasar inför att Philip ska vara i Skåne hela juni.

Philip är dock en riktigt fin en och är väldigt bra på att se framåt, vilket jag är desto sämre på.. Så när jag tycker att allting känns värdelöst så är han en bra peppare och han är bra på att göra mig glad igen.Helt enkelt världens bästa prinsPhilip!


Helgen på balkongen..


Blue for Two - the yarn

Igår kväll blev Blue for Two färdigt navajoplayat garn. Döm av min förvåning så blev det på pricken lika många meter som The Pink Grapefurit, 269 meter på 100 gram, knasigt!

Idag efter jobbet har jag ägnat mig åt lite balkongspinning, i solen med mina vårblommor och pelargoner börjar ullen från helgen omvandlas till garn på spolen. Jag ska spinna ihop den turkosa BFL:n med den gröna BFL:n och den mångfärgade Humbugen och sen tvinna det med en tråd shockrosa merino-silke som jag spann för några veckor sen. Resten av den rosa merinoullen ska jag nog kladda lite färg på, jag höll på att dö av tristess av att spinna rosa, rosa, rosa, rosa, rosa...Skörd nr 1 2011

Idag har jag skördat av rädisor och dill i växthuset samt två stycken sallatshuvuden för att ge plats åt tomat- och chiliplantor som jag har planterat i växthusbädden idag. Det finns inget så underbart som egenodlade grönsaker. Jag ska odla mycket, både i växthus och på friland och hoppas kunna vara rätt så självförsörjande på grönsaker från slutet av juni i alla fall.

I växthuset är det som sagt tomater och chili som gäller, men även slanggurka och olika sorters basilika. Jag har kvar några knölfänkål som primörer i bädden som ska få ge plats åt gurkorna om någon vecka. På friland frodas redan rädisa, dill, rödbeta, polkabeta, märgärt, brytärt, spenat, morot, schalottenlök, gullök och vitlök. I helgen ska jag sätta ut potatis och frösådder av purjolök och rödlök samt så en babyleaf sallatsblandning!Gissa om det blev en smarrig sallad till lunch!

Handfärgade fibrer

Här kommer resten från färgningshelgen, jag kan inte vänta innan jag får bussa spinnarocken på alltihopa!Silke
Från vänster till höger - två flätor tussahsilke i mjuka gröna toner med inslag av turkos (som skvätte..) ocg gult, en fläta tussahsilke i rosa-lila, ganska dova toner, en fläta tussahsilke i brunrött och blått - tog färgerna Elin blandat, två flätor mullbärs silke i olika pastellfärger - tog färgrester från alla, en hög skräp - det som blir över vid silke produktion, färgade med allas färger, en hög silkekokonger färgat i orange, blått och något onämnbart, en silkecap i blått, rosa, turkost och lila.Ull
Från vänster till höger, två flätor BFL - strödde grönt färgpulver i olika nyanser på flätorna, med Landscapefärgerna är det inte att rekommendera eftersom de har vinägerkristaller i pulvret som inte löser sig, en fläta BFL+silke pulverfärgad i olika turkosa nyanser, en fläta Humbug fägad i lila, rosa och tukost, två flätor alpacka färgat med rosa, lila och turkost.

Några slutsater - alpacka tar inte alls åt sig färg lika bra som ull, alpackan har ju mer håraktig päls än fåren. Ni kan ju jämföra det rosa på alpackan med det rosa på humbugen, STOR skillnad i intensitet. Silke tar åt sig färg bäst av alla! När jag kramade ur dem när de legat i ångaren kom det klart vatten ur silken och färgat vatten av olika instensitet ur de andra.
Det kan vara spännande att färga ull och silkeblandningar eftersom de tar åt sig färgerna olika, man får då färgskiftning i ullen.Sen använde jag Annuskas Ashford kardmasking för att karda lite av finullen Elin gett mig. Efter ett par varm i maskinen la jag på silke och lät det gå några gånger i genom för att silket verkligen skulle fördela sig jämnt. Ligger silket i för tjocka och stora sjok vill det inte riktigt gifta sig med den andra ullen vid spinningen. Jag hoppas att det här ska bli ett bra resultat och att någon tycker att jag behöver ha en kardmaskin i födelsedagspresent..


Färgsprakande sockgarn!

I helgen färgade jag förutom en massa fibrer även sockgarn. Sockgarnet är, enligt Elins utsago, fantastiskt att sticka med, men det var också fantastiskt tråkigt - vitt med korta, pastelliga färgstreck här och där. Vem kommer på idén att göra vitt sockgarn liksom, totalt opraktiskt - men perfekt att färga!

Så av 2 stycken 100 grams nystan gjorde jag 4 bollar med nystmaskinen. Sen gjorde jag tre stycken färgbad - rosa, pacificblue och gult. Sedan delade jag upp färgerna på dubbla antalet burkar och tryckte ner bollarna i dem. Sen kramade jag ur dem, vände på dem och stoppade ner dem i en annan färg och kramade sen ur igen. Med en spruta tog jag sedan och duttade i en tredje färger på mitten av utsidan och mitt i bollen. Gjorde foliepaket av alla bollarna och ångade dem i cirka en timme.

Trots att garnet hade polyamid inblandet så satte sig färgen helt utan klagomål, de läckte nästan ingen färg alls när de var klara.

Det som såg ganska fult ut, jag var helt missnöjd med bollarna när jag färgat dem, blev DUNDERSNYGGT när jag sköljt bollarna och gjort härvor av dem. Jag tror att det kommer att bli supersnygga sockar och det var sannerligen inte sista gången jag färgade garn på den viset!

Jag är mest nöjd med de turkos-rosa-lila till höger, de kommer bli ett par riktiga snyggosckar!
Antal besökare sedan 110302
Antal besökare online

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden Obotlig stickerska, notorisk spinnerska, pysselmaja och växtnörd numera boende i Nederländerna där jag arbetar på den ekologiska plantskolan Kwekerij de Hessenhof!

Incurable knitter, notorious spinner and a nerd for everyting that grows! Nowadays living in the Netherlands where I work at the organic nursery Kwekerij de Hessenhof

Anna

RSS 2.0