Amsterdam

Nu har jag jobbat färdigt för idag.
Amsterdam nästa och en hel helg med min fina mamma och lillebror.
Där väntar bland annat Madame Tussauds, Anne Frank museét (tredje gången gillt), Rijksmusuem, Moules Frites, pannkakshus, ABC och Penelope Craft.
 
Jag börjar helgen med hemmahosstickning hos bästa Malia som har Penelope, woopwoop!
 
 

Färgglad söndag

Färgade garn i söndags med farmor Bep som sällskap.
Jag färgade garn till en mössa och Bep till att sticka Sokkelo vantarna till sitt barnbarn Ines.
Farmor Bep var helt lyrisk över att hon fick vara med och färga, riktigt härligt att se henne "go wild" med färgburkarna. Hon sa gång på gång "tänk att man kan lära sig något nytt vid min åler", bättre sällskap en så kunde jag inte ha haft!
 
Beps fina flerfärgade sockgarn i lila och cerise hann jag inte får med på bild, men såhär blev mina härvor!
 
Lite galet rosa garn..
 
..och lite mindre galet lila garn!
 
 

Aster thompsonii

The one and only Aster thompsonii.
En Hessenhof favorit som förökas i hundratals varje år.
Varför den är så bra? Stabil, snygg, superhärdig, blommar länge och så  den härligt lilablå blomfärgen!
 
Aster thompsonii
 
 
 

Minnesdag för Operation Market Garden

Under Andra Världs Krigets sista del var halva Nederländerna befriat.
Operation Market Garden planerades för att frita broarna vid Arnhem så att resten av Nederländerna skulle kunna intas och befrias från Tyskarna.
Det hela gick ut på att tusentals fallskärmssoldater skulle släppas innanför fiendes linjer och göra ett försök på att ta tillbaka broarna så att soldaterna skulle kunna ta sig över floderna och befria Nederländerna.
 
Operationen utfördes, med tyskarna väntade på dem, större delen av fallskärmshopparna sköts medans de fortfarande var i luften, ännu fler när de hade landat.
Så sent som i förra veckan hittades kvarlevorna av en canadensare som skjutits ner under Operation Market Garden.
Det var canadensare, amerikanare, engelsmän och polacker som gjorde sitt yttersta för att frita Arnhem den gången, den 17 september 1944.
 
Det kommer på en gång så nära men är samtidigt långt bort för mig som svensk.
Här finns så många som minns fortfarande, min chefs mamma var 10 år när kriget slutade och har väldigt många minnen från den tiden. Om hur tyska soldater bröt sig in i deras hem och slog ner hennes pappa i jakt på mat, hur hon och hennes väninnor sydde kjolar har gamla fallskärmar de hittade på heden eftersom det var sådan brits på kläder och tyg. Historierna är många, och svåra att ta till sig. Därför är det så viktigt att minnena lever kvar och att vi pratar om det, för att undvika att det aldrig, aldrig kommer att hända igen.
 
 
gif maker
 
För att inte glömma och för att ära de som dog hålls en minnesstund varje år, tusentals människor kommer från Nederländerna samt från de länder som var med i fritagningsförsöket. I år hoppade sammanlagt 1000 fallskärmssoldater i grupper om 20 från Dakotaplan och Herkulesplan. Förra året var sista gången en veteran var med och hoppade.
 
 
 
 

Nikon AF-S DX 18-105/3.5-5.6 G ED VR

Har köpt ett nytt objektiv!
Jag har haft min dikon D3000 i ungefär 2.5 år. De två första åren hade jag bara 18-55 mm objektivet som följde med huset, jag tyckte det blev bra bilder.
Sen köpte jag mitt Sigma 70/2.8 EX DG MACRO och då förstod jag vad bra bilder var. Nu kan jag inte riktigt med att fota med mitt gamla objektiv eftersom bildkvalitén är så mycket sämre. Samtidigt är macrot inte så optimalt att ha med i sammanhang där man vill kunna ta mer "allround" bilder, både nära, långt ifrån, porträtt osv.
Så med lite rådgivning från min personlige proffsfotografvän Sofia så kom jag fram till att
Nikon AF-S DX 18-105/3.5-5.6 G ED VR  var objektivet jag sökte.
Nu är det inköpt och påväg till mitt föräldrahem i Skåne.
Därifrån ska det få flyga hela vägen från Kastrup till Schipol och till slut landa i min famn på Amsterdam Central.
 
Åh, vad jag längtar!
Jag längtar också efter de två som kommer som leverantörer av mitt nya objektiv, nämligen min lilla mamma och min lilla bror!
 
 
Ser verkligen fram emot att vrida fast det och prova!
Har en del finigheter som ska fotograferas i Amsterdam...
 
 

Floriaden del 5

Det verkar som att Floriaden är en "never ending story" men oroa er inte, jag har snart slut på bilder..och den som väntar på en bild på min chef i en nepalesisk mössa väntar inte förgäves!
 
I en del av Floriaden fanns en mängd paviljoner som är bidrag från olika länder.
Detta är den regnbågsfärgade spanska paviljongen.
 

Den kinesiska paviljoen var min favorit. Jag har aldrig varit i en trädgård i Kina, men jag föreställer mig att det här skulle vara en perfekt kopia av en sådan.
 

Det här var en exakt skalmodell av ett monument i den Indonesiska (tror jag) paviljonger. I varje liten öppning sitter en liten buddahfigur.
 

..och till slut! Min chef i nepalisisk mössa av hampatyg och sarisilke.
Det blev dock inte denna han köpte den. Det var ungefär tio gånger mer färgglad. Han ska "ha den på sig när vi inte har några kunder i plantskolan"..
 
Så nu ska jag inte plåga er med fler Floriaden bilder för nu är de slut.
Förhoppningsvis andra roligheter!
 
 

Bumble Royal

Nu har några bilder på min kofta letat sig hela vägen från Sverige till Nederländerna och jag kan stolt presentera koftan Bumble Royale!
 

246 gram/944 meter Madeleintosh Tosh Light i färgen Oxblood gick åt för att sticka en kofta strl 38. Jag fick öka en storlek för att få rätt gauge. Tosh Light är verkligen fantastiskt härligt att sticka i och nästan ännu härligare att ha på sig. 0% stickighet och verkar än så länge inte tendera att noppa något.
 

Mönstret den är stickad efter heter Honeybee Cardigan och går att köpa på ravlery. Jag gillar att en kofta helt utan ökningar och minskningar i midjan ändå sitter så är figurpassad!
 

Jag är nästan löjligt nöjd med kombination garn-färg-mönster-knappar som jag tycker kompletterar varandra så himla bra. Jag väljer oftast knappar i en avvikande färg heller än köper knappar i i en färg som är nästna samma som garnet men ändå inte.
Färgen på knappar tycker jag är som gjord för att matcha koftan, samt fjärilen som repeteras i koftans mönster (det ska visst vara ett bi på koftan, men jag tycker det mer liknar en fjäril)
Knapparna har jag beställt hela vägen från USA från Beadfreaky på Etsy. Grym tjej som gör unika knappar i keramik och porslin!
 

En sak jag verkligen gillade med mönstret var hur bra ärmarna var inpassade i kroppen. Koftan stickas nerifrån och upp, när man kommit till ärmhålan stickas ärmarna och stickas sedan i medans man stickar oket.
I detta mönstret var det väldigt noga skrivit hur man skulle göra det för varje storlek och fortfarande jobba i mönstret. Jag har stickat andra koftor som har stickats på samma sätt fast då har det mer varit "sen så ska du minska här och det kommer inte riktigt funka med mönstret men det gör inget för det kommer ändå inte synas att det blir "fel" sen"...lite konstigt tycker jag.
Hur som helst väldigt noga och bra beskrivit i det här mönstret!

..och tillslut en lite glädje bild för hur bra jag och min kofta är!
 
 Tack Eddy, min hovfotograf, för hjälpen med bilderna!
 
 
 

Floriaden del 4

Det här var nog nästan min favoritsak på hela Floriaden, jag tror ni förstår varför.
Det bästa av två världar helt enkelt, mina två favoritsysslor sammanförda till en enda härlighet!
Att de inte hade valt det minsta trädet var också en trevlighet, det skulle vara kul att se hur det gick till när de klädde in det. Kan tänka mig att det behövdes både stegar och en och annan kranbil.
 
Trädvärmare
 

Det bjöds på mycket randigt
 

Toffsar fanns också att tillgå
 
 
 

World Wide Spin in Public 2012

Idag är det World Wide Spin in Public day.
Det innebär att det sitter spinnerskor i offentlig miljö runt om i hela världen och spinner, just idag!
Jag har dragit mitt strå till stacken och har suttit i plantskolan, som har öppet idag, och spunnit.
Många har hälsat, stannat en stund och tittat, sagt "vad fint" och "sånt höll jag också på med för 30 år sedan". En man var glad över att min spinnrock inte såg ut att ha några vassare delar så att jag inte riskerade att sluta som Törnrosa. Mormor Bep satt hos mig en stund, beundrade och berömde, berättade om när hon spunnit som barn under Andra Världskriget.
 
Resultatet blev att jag spann färdigt och plyade de 150 gram BFL/Silke som Mia färgat till mig i färgställningen Desert Pastell.
Det blev 278 meter långt och ska så småningom användas tillsammans med annat handspunnet garn till en randig kofta. Det ni, det kommer bli fina fisken det!
 
Ullen som Mia färgat åt mig
 

Det blev så himla fint, jag är väldigt nöjd. Längtar verkligen efter att lägga upp maskor och sätta igång. Men jag har 150 gram annan ull som ska spinnas först och några projekt att sticka klart, så jag får allt hålla mig.
 

Tror att garnet kommer att randa subtilt och mycket vackert!
 
 
 
 
 

Floriaden del 3

Ännu lite mer Floriaden bilder, hoppas att ni inte har hunnit tröttna!
 
Om man blev trött kunde man slå sig ner på en gräs(lig) solstol
 

Stötte på den den här urtjusiga Echinacea 'Tangeringe'
 

och den här som heter Echinacea 'Meditation'
 

Såg små asiatiska lönnar som hängde och slängde
 

Den här är till dig mamma, hostor verkade vara nr 1 på Floriaden för de fanns över allt. ditt drömland!
 
 
 

Gråt inte över spilld mjöl(k)

Gråta över spilld mjölk är något man har fått lära sig att inte göra, men idag övar jag mig i att inte gråta över spillt mjöl!
 
Idag när jag kom hem från jobbet upptäckte jag nämligen Heike, chefens hund, hemma hos mig, hon var helt vit i ansiktet. Hon slickade sig runt munnen och slank illa kvickt ut.
När jag kom in i köket upptäckte jag vilket brott hon hade begått. Hon hade bitit sönder en kilos påse mjöl och trampat runt det i hela köket.
Inte nog med att hon spritt mjöl i hela köket, hon hade även hållt på att slicka på det så att det hade bildats en härlig deg som fastnat på golvplattorna i köket.
 
Så nu har jag städatstädatstädat, så nu tänker jag hålla helg och verkligen njuta av det!
 
Heikes fredagsöverraskning..
 
 

Tomater!

 
Såhär fin tomatsallad åt jag idag, alla nyskördade direkt från plantan, hur bäst som helst!
Lite rödlök och dressing med finolivoljan från Italien och balsamvinäger på fikon och dadlar på det.
En sådan sallad kan rädda vilken tråkig torsdag som helst!
(Min har varit extra tråkig för att jag har trott ungefär 100 gånger att det är fredag idag)
 

Sorter  - 'Sweet Black Cherry', 'Orange Quartz', 'Hundreds of Thousands' och en med det fantasifulla namnet 'Röd Körsbärstomat'.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sokkelo

Just when autumn has hit the Netherlands I'm happy to present
 
Sokkelo Halfmitts and Cuffs

It's been testknitted by a talented bunch of revelars and I'm proud to show some pictures of their great work!
 
karinamaza
 
lbreton
 
hessp


buy nowPasta!

With the pasta I got from Italy, together with some homegrown tomatoes, onion, some tapenade and olives this monday dinner really tickled my tastebuds!
 
Colorfull monday dinner!
 
 
 
 

Candy on the spinningwheel

I'm spending this sunny sunday - maby the last summerday this year - outside with my spinningwheel, and audiobook and alot of tea.
I'm spinning some BFL/Silk that is handdyed by Mia. It's one of the roving she dyed for me in our little dye game earlier this year.
 
I'm now spinning the roving I gave the color code "Desert Pastell" and i looks really nice when spun.
I have 150 grams and I'm gonna spin it in 75 gram batches and then ply it.
 
Desert Pastell on the bobbin
 
 

About handdyed yarn

This is the thing about handdyed yarn - you never quite know what to expect.

When I bought my skein of Skein Seasalt I thought it would be enough for my sideways knitted shawl, as it turned out it wasn't enough. So I had to get another skein.
This was really easier said then done.
Maila, the owner of Penelope Craft, helped me the best she could to get another matching skein. When I was in Amsterdam some weekends ago I looked at the skeins she had left and we agreed on one we both thought would be the best match of the ones she had left.
 
 But, it was much lighter and not as variegated, but it still was the best match since the other ones looked like they were a totally different color set.
I know alot of people, including my self, would find this most irritable and wouldn't want to finish the project.
But I try to see the positive thing about it. Skein is dyed by one single woman in batches of 5 x 100 grams, so if you don't get a two skeins from the same batch there is a big risk that the color will differ alot. But instead of letting this annoy you, you can choose to see it as proof of how handdyed this yarn really is. See the value of that also really small companies with quality yarn are able to hit the market. Think about the effort this lady puts in to her work to give us knitters really beautiful yarn to work with.
 
So what if it differs in color, I choose to see the beauty of the craftmanship instead, in my knitwork and design as well as in the skills of dyeing beautiful yarn in the Skein company.
 
Not two peas in a pod, but still kind of beautiful
 
 
 

Floriaden part 2

Here are some more Floriaden pictures for you to enjoy!
 
The awardwinning orchid 'Black Magic'

Perennialborder, very Piet Oudolf like!
 
 

A element at Floriaden that reminded me of a place in Berlin that has got the same element but ten times higher and made of rusted steal.


Red perennial border
 
 
A new, really beautiful Pennisetum that we could locate the name of. 
This was often a problem - you found a beautiful plant but the name of the plant was NO WHERE to be found..
 


One of my favourite parts, a staircase built of steel and planted with Sedums, Saxifragas, Peroviska, Artemisia and other draught tolerant plants
 
 
 
 

Floriaden part 1

Yesterday we had a day out with work.
We visted Floriaden a garden spectacle that occurs every 10 years in the Netherlands.
It's a huge project, they start building and planting 5 years before opening and the planning is done even earlier.
We spent an entire day there and it was very nice. I think in a gardeners point of view I was a little bit dissapointed. I thought it would be more sensational, more new and interesting plants and garden concepts, more Chelsea Flower Show like.
 
Floriaden is open from early spring to begin October.
 

Meadow-like border at the entry
 
Tigrida pavonia
 
Butterfly on one of many Buddleias
 
Big flowerbasket in one of the indoor halls
 

One of the new orchid hybrides
 

..and a pretty Dahlia in one of the many flowerarrangements we saw
 
..more orchids.
 
More pictures will show up, among them a picture of my boss in a nepalese hat..keep looking!
 
 
 

HipphHapp alpaca cardigan

One of my goals this year was to knit a cardigan from the yarn I've spun from the alpaca wool I bought last year
at Kusipacha alpaca farm.
 
I don't know if I brought enough wool so complete the cardigan while I'm here in the Netherlands. If not, I hope to finish it when I'm back in Sweden.
I have three different colors, and most yardage of the color in the middle of the picture.
I think it will turn out nice and warm!
 
HippHapp alpaca cardigan, knitted top-down after my own measurements.
 
 

Cinnamonsunday

When I woke up this dreary, grey, september sunday I felt a little bit homesick.
And what better to cure it than bake a bunch of Swedish cinnamonrolls!
 
I made them just as I would make them at home, with the exception that I used dry yeast and buttermilk instead of fresh yeast and ordinary milk.
I must say that buttermilk is sort of an revelation to me! We don't have it in Sweden anymore but I've seen lots of english and american TV chefs using it but not quite comprehending what it was.
I bought it yeasterday with the thought that it was milk that hasn't been seperated from the cream, and was very surprised to find that it was fairly thick and a bit sour.
So I went on google to read more, it seems like the main reason that we don't have it in the supermarket anymore is becasue it all goes to the swedish baking industry.
 
Anyhow, they turned out GREAT! And since they are best eaten warm, almost straight from the oven, I went over to my boss family and to his parents to treat them to some cinnamonrolls as well.
 
I always put brown sugar ontop of my cinnamonrolls instead of the traditional swedish pärlsocker.
The dahlia is one called 'Smokey' and I bought at the flowermarket in Amsterdam.
 
 


Antal besökare sedan 110302
Antal besökare online

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden Obotlig stickerska, notorisk spinnerska, pysselmaja och växtnörd numera boende i Nederländerna där jag arbetar på den ekologiska plantskolan Kwekerij de Hessenhof!

Incurable knitter, notorious spinner and a nerd for everyting that grows! Nowadays living in the Netherlands where I work at the organic nursery Kwekerij de Hessenhof

Anna

RSS 2.0