PacMan

På en promenad genom skolträdgården hittade jag några PacMans i japanska vattenträdgården!

Näckrosor i alla färger, från gult till vinrött och blått!

Den här har fångat ett björklov!Sol i snittblomslandet

Solen går er allt tidigare om dagarna, men i skolträdgårdens snittblomsland som är ritat av trädgårdsettorna, där lyser solen ännu
Kål

Vacker kål i skolträdgårdens köksträdgårdRöd brysselkål
SavoykålPurpurkål
Svartkål


Kålen hägnas in mot rådjur och andra mindre gnagare och står kvar i trädgården hela vinter


Around and around

Vara varm om fötterna bör man annars...

Nej, kanske inte! Men jag hade en del restgarn från när jag stickade näversjal nummer fyra, två sortes Kauni - garn. Så nu går jag runt och är så varm och skön om fötterna!Pelargonen som står och fryser ute på balkongen fick vara med på ett hörn också!


Veronicastrum

Bara för att jag är en sådan nörd -Frökapslar av Veronicastrum virginicum


Frön!

Nu har vi några dagars självstudier på skolan då vi ska jobba med insamling, studier och dokumentation av olika fröer från perenna växter.

Att titta riktigt noga och nära på fröer är som att upptäcka en helt ny värld! Det är stiftrester, vingar, ludna frön, hårda frön, rund frön, gropiga frön, stora frön och frön som är som fint stoft.

Dagen har ägnats åt att samla och fotografera fröer och jag önskar ännu en gång att jag hade ett macroobjektiv till min kära Nikon!Omogna fröer av Clematis rectaFröställning av Dryas octopetalaFröställning av Malva moschata


Take a turn

Min blogg kommer nu att få en lite annan inriktning, eller snarare så kommer den att få en inriktning.

Jag har innan tyckt det är ganska tråkigt med enkelspåriga bloggar. Men jag har kommit fram till att det är klart att jag ska skriva om det som jag kan mest om och som jag tycker är roligast.

lillavackraanna kommer alltså hädanefter att bli en trädgård- och sticksblogg. Jag kommer skriva om det trädgårdsrelaterade som kommer i och med min utbildning men också som stickning som är ett av mina andra stora intressen och som jag väljer att ha med här på ett litet hörn.

Men jag har också ett tredje intresse - bakning och matlagning - och speciellt för detta ämne har jag startat en ny blogg, som är 100% i uppstartningsfas och som ska få en trevlig design innan jag faktiskt börjar blogga på den.
Jag skriver mer om den när jag och den är redo!

Nu kommer ni att kunna läsa om förökning, beskärning, trädgårdar, trädgårdslitteratur, perenner, sommarblommor, växtskydd med mera med mera. Jag hoppas att min blogg ska kunna bli en inspirationskälla för den som ännu inte upptäckt det fantastiska med att jobba med växter och såklart även för dem som redan har ett amatörintresse eller som jobbar professionellt med trädgård och redan kan jättemycket.

Puss på er!

Snorkfröken cupcakes

Jag köpte hem lite roliga saker från kakburken, bland annat muffinsformar från Kalasfårm med Snorkfröken från Mumintrollen på.Jag fyllde de nya formarna med sega chokladmuffins med creamcheese frosting på!Puss på er!


Spiralstrumpor

Jag köpte ett tjockt raggocksgarn på torget i rosa och grått för längesedan. Nu kändes tiden rätt för att sticka ett par strumpor av dem.
Det blev ett par härligt tjocka strumpor med en spiralvridning för att göra dem lite intressantare!
100% varma fötter i vinter!

Puss på er!


Kombinationer

På vår studieresa till Sävsjö såg jag många vackra växtkompositioner som jag skulle vilja dela med mig av till er!

Det var riktigt inspirerande att bli guidad av stadsträdgårdsmästaren i Sävsjö som jobbar med ett väldigt utförligt ståndortstänk. Jag tror och tycker verkligen att ståndortstänk är framtiden. Det är inte ekonomiskt och ekologiskt hållbart att byta ut jord och jobba med växter som egentligen inte har samma ståndort vilket leder till problem med att till exempel behöva vattna för mycket eller byta ut växter som går ut.
Molinia + Kärleksört + Rödsolhatt
Doftlök + BlodtoppKransveronika + Tuvrör (världens bästa gräs enligt herr Stadsträdgårdsmästare)


Puss på er!

Världens största graffiti?

I Mariestad står ett några silos nere vid gästhamnen, dessa ska rivas i höst och i samband med det har man i sommar gjort i försök till att sätta rekord i att göra världens största grafitti.

Graffitin går runt hela byggnaden men nu hade de tyvärr satt upp staket runt inför kommande rivning så det gick inte att komma så när.

När graffiti ser ut såhär så tycker jag verkligen att graffiti är konst! Att småkids håller på att tagga allt de ser är bara vandalism. Jag tycker att kommuner borde avsätta fler ytor där det är fritt fram att spraya på byggnader som inte längre används!

Vad tycker ni, konst eller vandalis?

Puss på er!


Näversjal nr. 5

Nu är den färdig, min rosenknoppssjal! Stickad av 1,75 hg Zauberballgarn 2079 Durch die Blume. Jag köpte garnet i en härlig garnaffär i Tyskland, så det är en rosenknoppssjal stickad av tyskt garn köpt i Tyskland, kan inte bli bättre!

Zauberball kommer från Schoppel Wolle och finns både som en- och tvåtrådigt. 2079 Durch die Blume är entrådigt och mjukt och härligt att jobba med.
Det var en härlig brittsommardag och vi var nere i gästhamnen och fotograferade!

Puss på er!


Phalaenopsis

Härom kvällen var det nyinvigning av Vänerblommor, den absolut mysigaste blomsterbuktik jag vet!
Förutom blommor är butiken fylld av vackra ting, inte till salu, men som en slags utställning. Bland annat står en stor rostig säng mitt i butiken, med härliga kuddar och filtar på. Överallt ligger trädgårdsböcker och tidningar och vackra stilleben står mitt ibland blommor och krukor.

Jag ska ta med mig kameran dit någon gång och dela med mig av härligheten.

Nåväl - nyinvigning alltså - det var vin, snittar och Åre-praliner och såklart en hel massa vackra blommor. Jag och Philip plockade på oss lite mer höstfägring till balkongen och jag kunde såklart inte låta bli att köpa ännu en Phalaenopsis orkidé...Det blev en ljust limegrön, med ljusrosa prickar och djupt, ceriserosa tung!a


Puss på er!

Spanking new socks!Nystickade raggsockar! Stickade i ett multifärgat raggsocksgarn och i ett gråmelerat, rent ullgarn.

De kommer att hålla min fötter och vader varma och goa i vinter. Jag är en kjol- och klänningsälskare och använder det året runt. Då är det perfekt med höga sockar som håller en varm trots att man spatserar runt i strumpbyxor och kjol när det är temperaturer under nollan.

Puss på er!

Blek taggsvamp

Vi fick smak för svampplockandet igår men vi var frustrerade över att vi kan så få svampar. Så idag gjorde vi slag i saken och gick och köpte en svampbok.

Efter att ha tittat i den en stund hittade vi en svamp som vi kände igen och som vi hade sett i massor igår - blek taggsvamp. Vi hoppade på järnhästarna och sen plockade vi svamp i tre timmar!

Efter att ha rensat allt fick vi ihop nästan FEM LITER SVAMP! Det var blek taggsvamp, karljohansvamp, trattisar och vanliga kantareller. Lyckan var gjord!
Mummigt värre!

Puss på er!

Svamphöst!

Det har varit ganska magert på svampplockarfronten i höst. M
en efter lite tips från en av mina lärare så gav jag och Philip oss ut på vars en cykel för att jaga svamp!

Först verkade vårt jakt bli fruktlös...men sen PANG så stod de där! Större än jag någonsin plockat och i mängder.
Efter att ha promenerat en liten bit till så hittade jag dessutom ett stort gäng trattkantareller. De har inte riktigt kommit igång än och var fortfarande ganska små, men jag plockade några men lämnade kvar de flesta.

Nu vet jag var de finns, trust me - I'll come back for you!

Den största kantarellen, som också var den första vi sprang på idag!Trattkantareller som ska torkas så att vi kan göra goda svampsåser med perfekt kokt tagliatelle till vintern!

Så ut i skogen med er nu!


Puss på er!


Torsdagslyx

För att fira att vi blivit sambos och att Philip har fått jobb så inhandlade vi en massa goda skaldjur och rökt fisk för att kalasa på och ha lite torsdagslyx!Det blev signalkräftor, krabbklor och havskräftor - det var första gången vi provade havskräftor!
Vi kom överens om att vi nog gillar signalkräftor bättre, men det är nog för att vi är vana vid dillsmaken.

Men det är alltid roligt att prova nya saker!
Till efterrätt blev det en massa pussar och film. Sötsakerna spar vi till helgen!


Puss på er!Den mariestadiska prärien

Som en av tre anlagda delar i Världsparken "Jorden runt på tre dagar" ståtar den nordamerikanska prärien just nu med en prunkande grönska.

I Mariestad finns en jättesatsning på de såkallade Världsparkerna - områden planterade på ett sätt och med ett växtslag som efterliknar en naturlig, utländsk växtmiljö.
Än så länge finns den japanska lärkskogen, den kinesiska metasequoiaskogen och den nordamerikanska prärien.

Tanken är att man ska kunna gå jorden runt på en dag och se växtmiljöer från hela världen.

Prärien, som har snabbast etablering, eftersom den är planterad med perenner och de andra med lignoser, är än så länge det intressantaste inslaget!

Echinacea pallida på den nordamerikanska prärien


Puss på er!Antal besökare sedan 110302
Antal besökare online

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden Obotlig stickerska, notorisk spinnerska, pysselmaja och växtnörd numera boende i Nederländerna där jag arbetar på den ekologiska plantskolan Kwekerij de Hessenhof!

Incurable knitter, notorious spinner and a nerd for everyting that grows! Nowadays living in the Netherlands where I work at the organic nursery Kwekerij de Hessenhof

Anna

RSS 2.0