The Gardens of Versailles

För mig som trädgårdsstuderande är Versailles trädgårdar långt mer intressanta att besöka än själva slottet.

Att se de strikt skötta buxbom och gräsparterrerna och de flera meter höga boskéerna var verkligen en upplevelse.

En upplevelse som jag gärna vill dela med mig av i ännu en bildbomb från Versailles...och med det här inlägget är berättelsen om min praktikperiod i Frankrike slut, hoppas ni har njutit lika mycket som jag!

Puss på er!


"Let them eat cake!"

Sa hon verkligen så, Marie Antoinette?


Vår sista dag i Frankrike hade jag och Isa en hel dag på Versailles. Vi besökte både slottet, som är gratis att besöka för oss under 25, och trädgården, som kostade 6 euro att besöka för studenter.

Det tar ett tag att ta sig från Paris till Versailles, men det kostar inte så mycket trots att man måste ta sig några zoner utanför Paris centrum. Man tar sig snabbast dit med RER och köper en tur-retur biljett för ca 10 euro på närmaste station. Sen får man en liten kort promenad från stationen till slottet när man kommit fram. Det är lätt att hitta, bara att följa folkströmmen.

Jag kan verkligen rekommendera att åka dit så att man är där när de öppnar, klockan åtta, eller senast nio - halv tio. Då slipper man köa så länge och det är inte allt för mycket folk i slottet, då är det lättare att fotografera och få se allt utan att tränga sig fram hela tiden. Utan kostnad får man låna en audioguide i slottet, genom att knappa in olika nummer kan man sen lyssna på en liten historia om varje rum.

Så nu vankas det inte en utan två bildbomber från Versailles, en från slottet och en från trädgården!
Versailles är verkligen ett fantastiskt ställe!
Värt att besöka inte enbart för att titta på arkitekturen, inredningen och konstsamlingarna, men för att uppleva en bit historia. Att se sängen där Marie Antoinette sov, bilden ovan är på henens sänghimmel. Skrivbordet i rummet där Solkungen träffade sina närmaste män och fattade beslut. Man kunde nästan höra det frasande tyget i de luxuösa 1700-tals klänningar.

Om ni har vägarna förbi Paris, så är Versailles verkligen värt både pengarna och tiden.

Ta med picknick och sätt er och fika någonstans vid en fontän eller damm i trädgården när ni sett klart på slottet. Njut av de musiksatta fontänspelen och ta en roddtur på en av de större dammarna. Njut och känn de historiska anspelningarna!

Puss på er!


ParisThese are the real rooftops of Paris, holding secrets and longlost memories..Puss på er!


Kärlekssemester med stort K

I födelsedagspresent av min fina pojkvän och svärföräldrarna fick jag en kärlekssemester i Halmstad.

Så nu i helgen var vi där, min älskling och jag, och njöt av att bara vara och få ta hand om varandra, av god mat och av lite shopping.

Helgen i bilder ser ut ungefär såhärStörsta räk-, kräft-, kallrökt lax- och kallrökt laxmackan som vi åt på vägen till Halmstad
Drack öl på Tre Hjärtan mitt i smeten
Mumsade i sig härlig sushiTramsade oss i provrummet på Monki (och köpte ganska mycket kläder)Åt räkfrossa på hotellet och hade det allmänt jättebra och mysigt!


Jag har tyvärr inga bilder på den underbara trerätter middagen som var min födelsedagspresent från älskling.
Det var en toppenmysig helg, det var första gången jag var i Halmstad och det var definitvit inte sista gången jag åkte dit!

Puss på er!
Näversjal nr 4

Äntligen är näversjal nr 4 färdigstickad.

Stickad i Kauni Sockgarn i två flamgarn, skiftande i rött och svart.
Det har tagit sin tid att få den färdigt eftersom det blev en stickpaus när jag var i Frankrike.
Hade ganska stor stickabstinens när jag var där som jag har börjat mätta nu.
Jag har nu börjar på näversjal nr 5 som blir en present till mig själv, det här var födelsedagspresent till svärmor!
Det blir en sjal i ett entrådigt sockgarn i Ahlgrensbilar - färger, en riktig godissjal!

Puss på er!The Villandry Dance
Nu är den här -  the one, the only, The Villandry Dance

Så om ni är sugna på att se Isa och mig skaka rumpa och vara allmänt fåniga så är det bara att klicka PLAY

Isa skakar dock rumpa ungefär tusen gånger snyggare än vad jag gör, men vad är väl en bal på slottet!?

Puss på er!


PlattsikorNär jag och Isa var och handlade härom dagen stötte vi på de här roligheterna - plattsikor!

Eller peche platte som det heter på franska - platta persikor helt enkelt.
Smakar lika gott som vanliga persikor, vilket tyvärr är svårt att få tag på hemma, men helt klart mycket roligare att äta!

Någon som stött på sådana här i Sverige?

Puss på er!


Sunset
Solnedgångarna är så vackra här, jag kommer verkligen att sakna att stå och titta på dem medans jag borstar tänderna om kvällarna!


Puss på er!


Kvällssol
Puss på er!

Grillning med våra homiesar

Igår hade vi grillning utanför vårt hus med våra kära Tjöffrö, Osvald och Maxime. En mycket trevlig tillställning med fiskbiffar, rosévin och tramserier.

Kameran gick varm som vanligt, knäppte 250 bilder på någon timme. Pojkarna hade aldrig lekt med en digital systemkamera innan så de tyckte att det var väldigt roligt. Även om de inte riktigt förstod det här med SKÄRPA...Maxime och jag på bron, under den bor en massa grodor som vi hör kväka hela nätternaSen försökte vi vara lite mer sofistikerade...Fast det är inte riktigt vår stil så vi struntade i det!Isa och Osvlad, aka EngelsmannenAlla pojkarnaMan blir stark av trädgårdsarbete..


Puss på er!


Blåblå himmel

Jag har fotograferat ganska många solnedgångar och soluppgångar under tiden i Frankrike.
Men det jag fotograferade igår, bara en halvtimme innan världens åskväder brakade loss. Isa tyckte att det såg ut som en gudsuppbarelse, och det har hon kanske rätt i...ni får bedömma själva!Bilderna gör såklart inte synen rättvisa, men det ger ändå en bra uppfattning om hur vackert det var...innan helvetet bröt lös det vill säga - hela natten har det regnat, åskat och blixtrat. Men under dagen har vi haft lika soligt och varmt, det vill säga ca 34 grader, som alla andra dagar!

Puss på er!

Reportage TjockålångSå här är det att ha praktik på Villandry..

Puss på er!


Moffning

Moffar var ett sagodjur som min lillebror skrev historier om när han gick på mellanstadiet.

Men när jag gick på folkhögskola och studerade smyckedesign använde många av mina klasskamrater ordet "moffa" om att äta en massa skräpmat och snacks gärna i samband en dålig film!

moffa var precis vad jag och Isa ägnade lördagskvällen åt innan vi gick till Villandry för att se ljusen och fyrverkerierna. En massa snacks, Organgina mint och ett antal avsnitt NCIS!
Orangina Mint var väl så där, vi föredrar Orangina Grenadin!Vi låtsades vara lite nyttiga så vi hade en stor skål bigaråer.
Min älskade pojkvän och min lilla kise fick titta på alla härligheter!

Puss på er!


Langais

I lördags besökte vi utsidan av ett slott utanför Langais och insidan av det medeltida slottet i Langais.

Det är bra när man är apprentis på Villandry för då får man gå in gratis på alla slott. Man behöver bara hälsa från Mr Carvallo så är det bara att stiga på, hur bra som helst!Vi hittade en liten lavendelbuskeEn ganska så stor, liten lavendelbuskeEn mysig katt hittade vi också som gladeligen hårade ner Isas byxorSlottet i Langais, där hittade vi inte så mycket.....förutom ganska coolt klippta taxus som vi var tvungna att posa till


Puss på er!


Larvigt

Vi stöter med jämna mellanrum på alla möjliga insekter och kräliga djur i trädgården. Det går inte en dag utan att man ser ödlor pila iväg längs gruset och nyckelpigelarverna brukar trivas bra med att bo på min hatt och i mitt hår.

När vi var och jobbade i Jardin du Soleil i fredags stötte vi på en larvig liten krabat. Han såg ut att ha blivit målad med starkaste gouachefärg och var en riktig skönhet!Han satt på en liten bronsfänkålsplanta och vilade sina larviga fötter.
Eftersom fänkålsplantan tyvärr inte fick vara kvar så fick han bo under en liten buske istället!

Puss på er!


Ljusspektakel på Villandry

Igår och idag är ljusspektakel på Villandry.

Då är det ljuslyktor utplacerat i hela trädgården, samt ett stort fyrverkeri ackompanjerat med klassisk musik i vattenträdgården. Det var så fint så att vi nog ska gå dit ikväll igen!Det var verkligen en vacker kväll!


Vi asvlutade den med att ta en mängd självportätt på mig och Isa, har inte riktigt bestämd om bloggen ska få ta del av dem ännu eller om de alla är ett fall för "fula facket". Det återstår att se antar jag...


Puss på er!Trädgård är coolt....särskilt när man jobbar med så coola tjejer och så coola verktyg!


Puss på er!


Yes I have

Det här är berättelsen om Yes, I have, eller Geoffroy (uttalas tjöffrö) som är vår hus- och arbetskamrat!Yes, I have är en liten pojke på 21 år som är stagiere på Villandry.
Stagiere betyder praktikant, det  innebär att man går en tre - årig utbildning som spenderas halva tiden i skolan och halva tiden i en trädgård, som till exempel Villandry.

Yes, I have tycker om:

 • att sitta i soffan efter jobbet
 • att ligga i soffan efter jobbet
 • att sova i soffan efter jobbet
 • att titta på fotboll
 • att titta på engelska såpor dubbade till franska
 • att titta på franska motsvarigheten till Big Brother - Dilemma
 • att sitta HELA helgen framför TVn utan att röra en fena, knappt för att äta
 • att lägga sig sent
 • att gå upp sent
 • att tvätta sin arbetströja i duschcremé med cocosnötsdoft och hänga den på elementet i badrummet över natten för att sedan lukta som en liten nöt hela dagen
 • att prata franska
 • att röka på sitt rum
 • att röka i vardagsrummet
 • att ta tändaren till gasspisen på sitt rum över natten så att vi måste bränna fingrarna när vi ska använda spisen på morgonen
Yes, I have tycker INTE om:

 • att göra något annat än att titta på TV
 • att städa
 • att tvätta sina kläder i tvättmaskin med tvättmedel
 • att diska
 • att gå upp tidigt
 • att laga mat
 • att äta mat
 • att handla mat
 • att prata engelska
 • att dricka alkohol (har tydligen levt ett hårt liv som "ung")
 • att gå ut för att röka

Puss på er!


Morgonsol i solträdgården

Nu när värmen går upp mot 34 - 36 grader redan vid elva på dagen så är verkligen morgonen min favorit tid på dygnet. Då är det fortfarande lite svalka i luften och det så underbart att jobba medans solen sakta stiger.

I torsdags passade jag på att fota lite under soluppgången när vi var i Jardin du Soleil, det var underbart ljus som jag försökte fånga på bild så gott som det gick!Knautia macedoniaCoreopsisAstrantia major med gräshoppaHemerocallis
Umm...CoreposisPuss på er!

Antal besökare sedan 110302
Antal besökare online

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden Obotlig stickerska, notorisk spinnerska, pysselmaja och växtnörd numera boende i Nederländerna där jag arbetar på den ekologiska plantskolan Kwekerij de Hessenhof!

Incurable knitter, notorious spinner and a nerd for everyting that grows! Nowadays living in the Netherlands where I work at the organic nursery Kwekerij de Hessenhof

Anna

RSS 2.0