Vildrosor från Mia

Efter att ha fallit handlöst för garnet Mia spunnit av sin handfärgade ull som fick namnet Vildrosor så frågade jag så snällt jag bara kunde om hon ville färga lite åt mig också.
Eftersom Mia är världens bästa Mia så färgade hon glatt 200 gram BFL i Vildros-färgerna innan jag knappt hade hunnit uttala min önskan. Snacka om service!

Idag väntade en avi på mig när jag kom hem från jobbet, så jag kastade mig på min röde springare (aka cykeln) och skyndade till ICA där mitt paket låg och väntade.

Kan knappt vänta innan jag får börja spinna, men först ska födelsedagsullen spinna som också går i ljusa vackra färger. Mörkrets tid är förbi!Blir man inte helt lycklig så säg!

Nu ska jag dock hoppa i sängs, imorgon är det Vänerblommor som står på jobbschemat. Chefen som ska vara i Sunne på torg imorgon var här nyss och lämnade nycklar (och en dödligt snygg sommardahlia med blåsvart bladverk som jag inte vet var jag ska få plats med men jag kunde inte tacka nej såklart..)


Inläggsbrist i sommarvärmen

Det har varit lite inläggsbrist på sistone men jag har haft tusen saker att göra! Helgen har spenderats i Skåne med allt var det innebär av midsommarfirande, släktträffar, sova i militärtält och sånt där som man gör i Skåne. Jag har dock stickat en massa också, resultatet av det kommer förhoppningsvis dyka upp på bloggen senast på torsdag.

Jag jobbar en massa och försöker hinna med att sylta, safta och konservera nu när allt blir moget och klart på en och samma gång. Två omgångar jordgubbssylt har hunnits med, samt gurkinläggning, fläder/mynta saft och fläder/jordgubbssaft står och gottar till sig i kylen innan de ska tappas på flaskor.

Spinner födelsedagsullen och väntar på vildrosortopsen som jag köpt av Mia ska hitta hem till Mariestad:)Jag och min fina barndomsvän Martina på midsommar.


Fröken Mallorca

Det här är fröken Mallorca, en av mina nya pelargoner som jag köpte på Nordiska Trädgårdar när vi var där med skolan i våras. Jag har redan bestämt att jag ska åka dit nästa vår igen, prinsPhilip får stå ut med en trädgårdsweekend i Stockholm!

Fröken Mallorca, egentligen bara Mallorca men hur kul låter det, har sällskap av många andra pelargoner på balkongen. Mamma hade med 5 nyra sorters zonale som hon köpt på torget hemma till mig efter min önskan. Jag ångrade bittert att jag inte köpta några när jag själv var där för två veckor sen. Sen har jag fått tillskott av tre pelargoner som jag fick som sticklingar av Elin. De har nu rotat sig och fick nya krukor i helgen när alla andra pelargoner också fick det.

Det är tur att vi ska flytta in i en lägenhet med många fler fönster för annars vet jag inte vad det skulle bli med alla mina växter i höst! Det är inte så bra för en växtälskare att jobba på en handelsträdgård...Inte helt färgkoordinerat, men lådan över pelargonerna med hänglobelia, rosa och vita pelargoner är jag ändå lite kär i!


Koftgarnsfärgning

Inför nästa STORA porjekt som blir en Myrtle kofta har jag färgat garn. Jag ville färga garn själv och göra det flerfärgat för att ge koftan lite extra liv och sprallighet.

Så jag köpte 6 nystan Drops alpacka oblekt. Kom till Mariestad och upptäckte att jag råkat plocka till mig 5 nystan Drops Alpacka och 1 nysta Drops Babysilk Alpacka, mindre lyckat. Men jag får köpa till fler nystan om det behövs, vilket det väl kommer att göra.

Så igår var det både ättikaångor och jordgubbsångor i köket i och med att jag kombinerade syltkokning med garnångning, inte bästa doft kombinationen..

Garnen blev fina i alla fall! De är färgade med Ashford färger, Blue, Navyblye och Purple. Purple fick sällskap av en sked blått för att bli purple och inte crazyrosa!
Flätsockar och trebenthet

Nu är sockalongens andra par sockar färdigstickade för min del! Ett par flätsockar som bekant.

Jag gillade att sticka dem just för utmaningen och för att lära sig bli bättre på flätor. Första flätrepetitionen omfattade två upprepningar med efter det gick det som en dans.
Jag upplevde dem som ganska snabbstickade , trots det inveclade mönstret, eftersom en flätrepetition gav 1/4 strumpa. Mönstret var ganska lätt att följa, på vissa punkter, som när man skulle börja på hälen, kunde det varit tydligare. Men med hjälp från Elin, så klarnade även det.
Det var en ny sorts häl med förstärking - inte för att jag någonsin fått hål på baksidan hälen utan alltid på undersidan, men den var trevlig att sticka. Enligt mönstret skulle tån sys ihop, vilket är något jag inte gillar, så jag stickade ihop den som som jag brukar göra med vanliga sockar, men enligt mönstrets variant på hoptagning.

Jag tycker att de blev kalasfina MEN de rynkar sig mycket vid, umm, säger man lästen (?) = där ben blir fot på framsidan vilket gör att mönstret försviner. Bäst syns mönstret en bit fram på foten och på baksidan av skaftet.

Jag tycker ändå att sockarna var värda att stickas och eftersom de gett upphov till en del djupa suckar och suktande blickar vid uppvisandet av dem så kanske jag får sticka några fler par..

Med mamma och pappa på besök i helgen så passade jag på att få sockFOTograferingshjälp. Då mamma tyckte att det var en utmärkt idé att även pappas fötter skulle ha en fot med i spelet...

Här hittar ni mönstret!Som ni kan se har jag misslyckats lite fram vid tårna och stickat ett varv längre i repetitionen på bildens högra socka. Men man är ju bara människa.. Mina fötter ser dessutom ganska stora ut eftersom jag står i en märkligt lutande ställning för att motverka ben-möter-fot-vecket, så att ni ska kunna ser mönstret bättre.

Men om n tycker jag ser ut att ha stora fötter ska ni spana in denna....tadaaa, tror ni inte min pappas 48:or hade klätt i ett par flätsockar också? Här kan ni se det irriterande vecket!

Jaja, sockarna värmer en frusen och sommarförkylds trädgårdsmästares fötter när jag traskar runt i lägenheten. (Det går ganska snabbt att traska runt i en lägenhet på 31 kvm, men ändå..)


Dopkort

Igår gjorde jag två dopkort till mina söta kusinbarn. När jag var färdig med dem var jag inte riktigt nöjd och insåg att det såklart var lite tepås-origami som saknades. Hade som tur några fina rosa påsar som passade utmärkt att vika en lyckostjärna var åt korten.

Det blev två rosa ljuvligheter till två små sötnosar. Det är synd att jag inte kan vara med på dopen men jag min kort är där ändå!
Tre små härvor

Efter att ha varit hemma och vårdat min förkylning så har nu garnet Smilla fått sällskap av Nico och Nilla. Två små härvor som gör trion komplett. Eller så små är de kanske inte..
Jag är jättenöjd med alla tre med vet faktiskt inte vad jag ska sticka av dem, så jag får nog suga på den karamellen ett tag till.

Är inne på min tredje hemmadag, igår jobbade jag halv dag vilket innebar att jag var helkass idag igen. Jag hoppas att jag kan gå till jobbet på Vänerblommor imorgon eftersom chefen ska iväg på torg hela dagen.
Men jag får en del gjort i alla fall. Har städat - mamma och pappa kommer i helgen så det är trevligt om det är rent hemma. De ska visserligen på vandrarhem vid Götakanal någonstans men det blir kvällsmat hos mig när de kommer på fredag. Sen har jag svängt ihop två dopkort till mina söta kusinbarn, bild kommer nog senare.

Så nu, när allt det är gjort vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag måste bort till chefen och prata igenom morgondagen så att allt är klart samt åka till biblioteket och låna lite ljudböcker. De tar slut snabbt när man sitter och spinner en hel eftermiddag. Blir dock helt anfådd på den korta cykelsträckan bort till biblan. Jag har lyssnat på böcker via elib, tack för tipset Elin, men man får bara låna 3 böcker per 7 dagar så jag är redan uppe i min kvot..

Här har ni dem i alla fall, tre härvor gladgarn!


Grönsakskörd och färginspiration

Igår skördade jag årets första gurka i växthuset, en ståtligt lång Soyo Long, en gurka med karaktär! Den har mycket lite kärnhus och blir därför inte blöt i sallader, den är mycket krispigare än "vanlig" gurka och mycket smakrik. Den har tydliga åsar och små vassa knottror som man bara kan borsta bort med handen innan man ska äta den. Det blir långa, ganska smala och mycket fina gurkor!

Sen till min glädje fanns det även lite brytärt att skörda på lotten, riktigt söta och goda var de! Tillsammans med gurkan, lite kalamata oliver, mynta och färsk lök fick de bli en smaskig taboulé med couscous!

Mina fuschior blommar så fint på balkongen och inspirerar till att färga garn eller ull i ljusrosa, vitt och lila. Får väl köpa lite vit ull när jag spunnit upp den jag har..Har fått råull från två håll nu också som ska tas om hand om så det är mycket att göra!

Är fortfarande rejält förkyld med gick ändå till jobbet i morse. Gick hem vid lunch, Stina var orolig för mig och tyckte att jag såg blek ut. Hon hade nog rätt i att det inte var någon bra idé att jobba idag...
Måns Nilsson Student 2011

I fredags tog lillebror Måns Katten Nilsson studenten från Livs Medelsprogrammet med inriktning bageri. En mycket stolt storasyster armbågade sig fram när lillebrors klass annonserades för att kunna stå som paparazzi framförsenen där studentsången skrålades fram.
När lillebror sprang ut trängde tårarna sig på hos en mycket stolt lillasyster.

Sen vankades det några ärevarv runt stan med traktor med hela klassen på flaket. Det var 4 år sen jag tog studenten med jag blev lagom nostalgisk när jag såg alla finaklädda studenter och studentskor.
Hemma vankades det riktig Måns-mat, nämligen tacos. Sedan tre sorters tårta på det, prinsess, maräng och mördeg. Lagom bukstinn var vi alla sen.

Jag fick dessutom träffa min bebiskusinbarn som var söta som få och riktigt mysiga. Jag fick bebisgosa medans mammor och pappor högg in på maten och fick äta i fred en stund. Sniffa på ett lent, sovande bebishuvud var bättre än bäst!

Nu sitter jag hemma, inte på jobbet, eftersom jag blivit dunderförkyld efter helgens alla begivenheter. Hoppas jag frisknar till tills imorgon!En riktigt härlig student blev det och vädret blev också fint, lillebror verkade glad och det är ju trots allt det viktigaste!

Tack Skåne för den här gången!


Award

Från finfina Eddy har jag fått en award - tackar hjärtligast. Men med makt kommer också ansvar - ansvar i form av att berätta åtta saker ingen - eller ni som läser min blogg - inte vet om mig. Jag ska se om jag lyckas med det hela..1. Jag närde en gång en önskan om att bli musiksoldat - när jag som 14-åring var på ett militärmusikläger föddes min längtan efter att göra lumpen som musiksoldat - alltså i AMK eller TRK. När jag var tillräckligt gammal sökte jag men hamnade på reserv. Därför blev det ett år på folkhögskola med inriktning smyckekonst istället. Jag fick senare veta från en vän som blev antagen att de hade fattats saxofonister hela lumpentiden för att de hade tappat bort reservlistan. Hade de inte gjort de hade jag antagligen också blivit antagen. Det grämde mig när jag fick veta det. Men hade jag inte gått designutbildningen på folkis hade jag inte kunnat söka till trädgårdsutbildningen som krävde ett års designerfarenhet och då hade jag inte varit där jag är idag. Så jag är ändå glad över hur slumpen föll.

2. Detta avslöjande leder oss utsökt vidare till mina instrumentala kunskaper - jag har spelat saxofon sedan jag var åtta år och är stolt ägare till en altsaxofon och en sopransaxofon jag kan också spela tenor- och bassaxofon. Basen är nästan lika stor som jag själv..Jag har alltså spelat instrument i större delen av mitt liv. Innan jag fick börja med blås spelade jag piano hemma och tutade i mammas gamla blockflöjt. På högstadiet la jag till piano och orgel till min repetoar och på gymnasiet även nyckelharpa. Nyckelharpan är det jag är mest aktiv på idag med suktar efter att komma igång med blåset igen när jag flyttar till Göteborg på heltid i höst.

3. Jag har dansat folkdans sedan jag var sex år gammal. Folkdansen och musiken ligger mig varmt om hjärtat och varje torsdag tar jag mig en sväng om och spelar nyckelharpa med Mariestads Folkdansgille. Folkdansen engagerar hela min familj både dans och musikmässigt. Tack vare folkdansen har jag fått många vänner i andra länder i och med utbyten med folkdanslag i till exempel Belgien, Schweiz och Danmark.

4. Jag pratar i stort sett flytande flamländska - den variant av holländska som talas i flandern - den halva av Belgien som inte är fransktalande. Jag har varit i och fått besök från Belgien i stort sett varje år sen några år innan jag ens var påtänkt och språksinnade som jag är förstod jag flamländskan men kunde inte tala den. Så hösten innan jag började på DaCapo ville jag göra något kul och tänkte då att jag skulle lära mig flamländska. Hittade en brittisk aupair familj i Belgien, åkte efter en vecka, bodde där i tre månader, gick i skolan fem dagar i veckan och vips så pratade jag flamländska.

5. Jag är en baddare på att gissa mördaren i brittiska och svenska deckare. En gång när vi tittade på Wallander lyckades Philip gissa det föra mig och jag var hemskt upprörd. Men efter några timmar kröp han till korset och erkände att han faktiskt hade sett den innan och därför visste svaret.

6. Jag trodde helt ärligt att det var Mona Sahlin som var statsminister och kunde inte förstå varför hon skulle avgå.

7. Med tanke på min stora förkärlek för "äckliga" sår så borde jag blivit infektionsläkare. Upptäcker jag en finne/böld/pormask någonstans på prinsPhilip såm kan jag inte tänka på något annat innan jag har fått klämma den. Jag fascineras av alla konstigheter som kan uppträda på kroppens yta. Infekterade sår, böldiga finnar och andra varproducerande hudskador.

8. Jag slår de flesta på fingrarna - kanske inte min mamma, men ändå - när det kommer TV-programmet Vem vet mest. Allmänbildning när det gäller det mest, förutom sport, är en av mina starka sidor och jag förvånar ofta människor med att kunna saker som "inte har med det jag håller på med" att göra. Som att jag kan en hel del medicinska termer om muskler och ben för att jag tittar på alldeles för många CSI-avsnitt..

Så, efter att ha fått veta min mörkaste hemligheter skickar jag utmärkelsen och utmaningen vidare till Sofia, Garntrollet och Viffla!

Nationaldagsfärgning

Jag har firat nationaldagen med att ha vattningsjour, ta hand om lotten och ge den lite kärlek, steka i solen en stund, spela nyckelharpa på Lyrstads nationalsdagsfirande samt färga garn. Det sistnämnda var tyvärr det mest misslyckade.

En härva mohair skulle bli lila och gulgrönt. Glad i hågen blandade jag färg och resultatet blev inte riktigt som förväntat. Om de kallar det här lila så undrar jag vad som är cerisrosa!? Nästan så att jag ville blanda till det rosa för att se hur det blir. Den rosa jag har heter Hot Pink  - ett passande namn för den här "lila" kanske?Det är inte det att det är så våldsamt fult, jag gillar rosa, men när man förväntar sig mörklila och det blir såhär blev jag inte så glad. Med tanke på vem som ska (skulle) få det så var det inte så lyckat - ja, mamma det är din morsdags present, tyvärr..
Sommarfruktsallad

Har jobbat och jobbat och jobbat de senaste dagarna, kul att mitt jobb är så roligt!
Men när jag kommer hem sent på kvällen och det fortfarande är varmt är jag inte så sugen på att äta något varmt utan svänger ihop den somrigaste fruktsalladen.

Men en näve jordgubbar, två nektariner, créam fraiche, lite florsocker, citronsaft och mandlar får du en riktigt läskande fruktsallad!

Dela och blanda jordgubbarna med nektarinerna. Blanda en knapp deciliter créam fraiche, 2 tsk florsocker och någon skvätt citronsaft och klicka över frukten. Hacka och strö över mandlarna.
Syran och sötman i créam fraiche - röran framhäver verkligen jordgubbssmaken. Kan man njuta härligheten på sin soliga balkong i sällskap med några pelargoner så är inte det fel..
Hej, det är vi som är fänkål

Hej, vi är två fänkål som odlats i ett finfint växthus av en glad stickerska. Tillsammans med våra kompisar morötterna och löken ska vi bli en smarrig pastasås tillsammans med grädde och ädelost. Mumsfilibums helt enkelt!
En finfin examensfest

Igår var det terminens stora event - bygghantverkarnas och landskapsvårdarnas examensfest i trädgården!

Det var grillar, 60-tals parasoller, skumpa, jordgubbar, prinsesstårta, fyrverkerier och en helt massa glada människor. Stämningen var på topp hela kvällen och festen fortsatte nog långt efter att jag begett mig hemåt. Jag hade jobbat 7.00 till 20.00 och var således mör redan när jag ankom till festligheterna vid halv nio snåret. Födelsedagsvinet imundigades och till det grillad haloumi som skulle ätas i pitabröd men som fick klara sig med enbart sallad eftersom pitabrödet (inköpt samma dag) var mögligt, mumsfilibums!

Det var jordgubbar över allt, i lådor, i skålar, på is, i folks händer och munnar. Jag är själv ingen tårtfantast men kände mig manad att ta en sked när en sådan bjöds vid detta festliga tillfälle. Några finfina klasskamrater som flytt staden för jobb på andra platser befann sig också på kalaset och det var såklart hur trevligt som helst!Hur gott som helst, är det examen så är det!


Gör om gör rätt..

Nu tänker jag gnälla över att mina kurbitsmössa som bara har ett par varv kvar ser ut som en mastodontisk basker istället för en mössa. För stora stickor och för löst stickat verkar det som. Jag funderade på att sticka den färdigt och sen tvätta den lite för att göra den lite lätt tovat. Men eftersom jag har stickat den av mitt handspunna garn så får jag nog repa upp den istället, det skulle vara så trist om den blev förstörd.

Så det blir till att köpa nya stickor idag och börja om från början..


Antal besökare sedan 110302
Antal besökare online

Ditt namn eller något annat som förklarar bilden Obotlig stickerska, notorisk spinnerska, pysselmaja och växtnörd numera boende i Nederländerna där jag arbetar på den ekologiska plantskolan Kwekerij de Hessenhof!

Incurable knitter, notorious spinner and a nerd for everyting that grows! Nowadays living in the Netherlands where I work at the organic nursery Kwekerij de Hessenhof

Anna

RSS 2.0