Minnesdag för Operation Market Garden

Under Andra Världs Krigets sista del var halva Nederländerna befriat.
Operation Market Garden planerades för att frita broarna vid Arnhem så att resten av Nederländerna skulle kunna intas och befrias från Tyskarna.
Det hela gick ut på att tusentals fallskärmssoldater skulle släppas innanför fiendes linjer och göra ett försök på att ta tillbaka broarna så att soldaterna skulle kunna ta sig över floderna och befria Nederländerna.
 
Operationen utfördes, med tyskarna väntade på dem, större delen av fallskärmshopparna sköts medans de fortfarande var i luften, ännu fler när de hade landat.
Så sent som i förra veckan hittades kvarlevorna av en canadensare som skjutits ner under Operation Market Garden.
Det var canadensare, amerikanare, engelsmän och polacker som gjorde sitt yttersta för att frita Arnhem den gången, den 17 september 1944.
 
Det kommer på en gång så nära men är samtidigt långt bort för mig som svensk.
Här finns så många som minns fortfarande, min chefs mamma var 10 år när kriget slutade och har väldigt många minnen från den tiden. Om hur tyska soldater bröt sig in i deras hem och slog ner hennes pappa i jakt på mat, hur hon och hennes väninnor sydde kjolar har gamla fallskärmar de hittade på heden eftersom det var sådan brits på kläder och tyg. Historierna är många, och svåra att ta till sig. Därför är det så viktigt att minnena lever kvar och att vi pratar om det, för att undvika att det aldrig, aldrig kommer att hända igen.
 
 
gif maker
 
För att inte glömma och för att ära de som dog hålls en minnesstund varje år, tusentals människor kommer från Nederländerna samt från de länder som var med i fritagningsförsöket. I år hoppade sammanlagt 1000 fallskärmssoldater i grupper om 20 från Dakotaplan och Herkulesplan. Förra året var sista gången en veteran var med och hoppade.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: B R O W N S U G A R

Tack! Just nu får alla mina läsare 20% rabatt om de anger "BROWNSUGAR" vid kassan :)

2012-09-22 @ 15:22:10
URL: http://www.brownsugar.blogg.se
Postat av: The Rosegarden in Malevik

ja jisses,,vi är förskonade från mkt i Sverige.....
intressant å läsa iaf....
å missa nu inte..

B
L
O
G
G
P
A
R
T
Y
T

fortsätter..
redan 76fina bloggar med.
VÄLKOMMEN
Håkan


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0